22 Aralık 2016 Perşembe

BAĞLANTI ELEMANLARI (FITTINGS)

BAĞLANTI ELEMANLARI (FITTINGS)

1.     NİPEL (HEXAGON NIPPLES)

Her iki tarafı erkek olan bağlantı elemanına nipel denir. Ortası akışkanın geçmesi için delik olan bu bağlantı elemanlarında genelde üç değişik malzeme kullanılır. Galvaniz olanlar daha çok su devrelerinde kullanılır. Sızdırmazlık sağlanması için kendir ve teflon banttan faydalanılır. Çelik olanlar ise hava, yağ, yakıt başta olmak üzere tüm devrelerde kullanılabilir ve sızdırmazlık için yüksük ve teflon bant ile bakır pul kullanılır. Çelik nipellerin delik ağızları konik bir şekilde yapılmış olup yüksüğün oturmasına uygun şekildedir. Sarı (pirinç) malzemeden yapılan nipeller ise yine aynı devrelerde kullanılmasına rağmen (delik tarafının değil dış taraflarının konik olması sebebiyle) genelde havşa ağızlı bakır borularla kullanılır, bu malzemeden yapılan nipellerin yüksük bağlantılı olanları da mevcuttur. Havşa ağız bağlantılı olan nipeller nispeten düşük basınçlı yerlerde, yüksüklü olanlar ise hem düşük basınçlı, hem de hidrolik gibi yüksek basınçlı devrelerde kullanılabilir. Nipellerin dişleri genelde boru dişidir. Ancak hidrolik devrelerde kullanılan nipellerin dişleri metrik olsa da kullanım alanı diğerlerine göre daha azdır. Metrik ince diş olan bu ölçüler 6-8-10-12-14-16-18 ve 20 mm’dir. Yine nadiren gaz diş çekilmiş olanları da mevcuttur. En çok kullanılan nipeller 1/4" 5/16" -3/8" -1/2" -5/8" -3/4" –1" -1 1/4" -1 1/2" –2"...tir. A-

REDÜKSİYON NİPEL (REDUCING NIPPLES):

 Bir tarafı büyük, diğer tarafı küçük diş bağlantılı olan nipele redüksiyon denir. Örneğin, bir tarafı 3/4", diğer tarafı 1/2" olan nipel gibi.

 B-T NİPEL (TEE NIPPLES):
 Şekil itibariyle T harfine benzeyen üç tarafı erkek olan bağlantı elemanına T nipel denir. Genellikle üç tarafın dişi aynıdır, bazen iki tarafın dişi aynı olup diğer tarafın dişi küçüktür. 

 C-DİRSEK NİPEL (ELBOW NIPPLES):
Şekil itibariyle L harfine benzeyen (90° açılı) nipeldir. 2 Redüksiyon, T ve dirsek nipeller galvaniz malzemeden değil çelik ve pirinç malzemeden yapılırlar.

2. MANŞON (SOCKETS)

Her iki tarafı dişi olan bağlantı elemanlarına manşon denir. Galvaniz, pirinç ve çelikten yapılırlar. Nipellerle birlikte kullanılırlar, bu yüzden de en çok kullanılan manşonlar, en çok kullanılan nipellerle aynı ölçülerdedir.

A-REDÜKSİYON MANŞON (REDUCING SOCKETS/ ELBOWS):

Diş ölçüsü olarak bir tarafı büyük, diğer tarafı küçük olan bağlantı elemanına manşon redüksiyon denir. Örneğin, bir tarafı 3/4", diğer tarafı 1/2" olan manşon gibi. 

B-T MANŞON (TEES/REDUCING TEES):

 Şekil itibariyle T harfine benzeyen üç tarafı dişi olan bağlantı elemanına T manşon denir. Genellikle üç tarafın dişi aynıdır, bazen iki tarafın dişi aynı olup diğer tarafın dişi küçüktür.

C-DİRSEK MANŞON (ELBOWS):

 Şekil itibariyle L harfine benzeyen (90° veya 45°açılı) manşondur.

D-İSTAVROZ MANŞON (CROSSES): 

Şekil itibariyle istavroza (haça) benzediğinden bu adı alan dört tarafı dişi bağlantı elemanıdır.

 3. REDUKSİYON/BUSH (REDUCING HEXAGON BUSHINGS)

Bir tarafı (dış tarafı) erkek, diğer tarafı (iç tarafı) dişi ve bir tarafı büyük, diğer tarafı küçük olan bağlantı elemanlarına redüksiyon denir. 3/4" erkek x 1/2" dişi gibi.

4. KUYRUKLU DİRSEK (STREET ELBOWS, MALE AND FEMALE 45°-90°)

Bir tarafı dişi, diğer tarafı erkek olan dökme demirden yapılmış bağlantı elemanıdır. Her iki tarafın diş ölçüsü aynı olup şu ölçülerde olabilir. 1/2- 3/4- 1- 1 1/4- 1 1/2″

5. ADAPTÖR (CONNECTORS)7

 Bir tarafı dişi, diğer tarafı erkek olan dökme demir veya pirinç malzemeden yapılan bağlantı elemanıdır. Her iki taraf aynı ölçüde olabildiği gibi, farklı ölçülerde de olabilir. Örnek verecek olursak 1/2 dişix3/8 erkek gibi.

6. REKOR-SOMUN (HEXAGON BUSHINGS/NUTS/CAPS)

Boruların nipellere bağlanmasını sağlayan dişi ve içi delik elemanlardır. Bakır pulla veya conta ile bağlantı için iç tarafları düz, yüksük ve havşa bağlantı için iç tarafları konik yapıda imal edilirler. Rekorlar çelik ve sarı malzemeden yapılırlar.

7. YÜKSÜK (SLEEVES)
Bakır veya çelik borulara geçirilen ve bu boruların rekorlarla nipele bağlanmasını ve sızdırmazlığını sağlayan parçalara yüksük denir. Yüksükler iç çapları ile anılırlar. (6-8-10-12 mm gibi) Kullanılan yüksüklerin iç çapı, kullanıldıkları bakır veya çelik boruların dış çapıyla aynıdır. Yüksüklerin geçirildikleri borudan  4 çıkmaması için boru ağızları biraz şişirilir. Yüksükler, iki tarafı bombeli-konik veya bir tarafı konik şekilde olabilirler. Yüksüklü bağlantı Havşalı bağlantı





8. REKOR UNION (UNIONS)
İki tarafı dişi ve içi delik olup redüksiyon, manşon ve rekordan oluşan bir grup şeklindeki bağlantı elemanıdır. Daha çok galvaniz ve çelik malzemeden yapılıp, ara uzatma ve hareketli rekor amacıyla genelde su ve hidrolik devrelerde kullanılır.





9. KÖR TAPA (HEAD PLUGS) Dişi veya erkek olup içi deliksiz, bir devreden akışkanın çıkışını önleyen bağlantı elemanıdır. Galvaniz, çelik, pirinç ve krom malzemeden yapılırlar.



10. CİVATA (HEXAGON HEAD BOLTS) 

Silindirik şekli üzerinde dişleri olan ve genelde altıköşe, tornavida ve allen başlı kafası olan deliksiz erkek bağlantı elemanıdır. Civatalar üzerinde genelde iki çeşit diş olur. Metrik (M) ve whitworth (W). Nadiren de özel yerler için whitworth gaz diş ve metrik ince diş kullanılır. Metrik civataların diş açısı 60 derece, Whitworth civataların ise diş açısı 55 derecedir. Bu sebeple de bu civataların bir bakışta tanınmaları mümkündür. En çok kullanılan M ve W civatalar ile bunların birbirlerine yaklaşık denk düşen değerleri şöyledir.


Flenç bağlantılarında civatalar somunlarla beraber kullanıldıklarından pek sorun olmaz. Mesela flencin bağlantı delik çapları 13 mm ise M12 civata somun veya W1/2" civata somun kullanılabilir. Ancak whitworth civatayla metrik somun veya tersi kullanılmaz. Şayet civata bir yuvaya (dişe) vira edilecekse yuvadaki dişin aynısı olan civata kullanılmalıdır. Mesela, balast valf sandığının valflerini monte ettiğimiz dişler W3/8" diş ise aynı diş civata kullanılmalı, asla M10 civata kullanılmamalıdır. Böyle bir hata yaptığımızda sadece dişleri bozmakla kalmaz aynı zamanda yuvayı da büyütmüş oluruz. Civatalar çelik, krom ve sarı malzemeden yapılırlar. Tamamen veya kısmen dişli olabilirler.




11. SOMUN (NUTS)
Civata veya saplama üzerindeki dişlerle birlikte çalışan içi delik dişi bağlantı elemanıdır. Ölçüleri civata ölçüleriyle aynıdır. Genelde altıköşe nadiren de dört köşelidir. Altı köşeli somun, şapkalı somun, tırtıllı somun, yüksüklü somun, taçlı somun, kelebek somun,  6 kamalı somun ve bilezik somun gibi çeşitleri vardır. Civatalarla aynı malzemeden yapılırlar. Bu malzemeler genellikle çelik, pirinç ve kromdur.



12. SAPLAMA (STUD BOLTS) 
Anahtarla sıkmak ve sökmek için başı olan bağlantı elemanına civata, başı olmayan, tümüyle dişli veya iki tarafı dişli bağlantı elemanına saplama denir. İki tarafı aynı tür diş olabileceği gibi farklı türde de diş olabilir. M10xM12 gibi. Saplamalar yuvalarına iki somunu kontra yaparak vira edilir ve aynı şekilde sökülürler. Gemilerde M24’den büyük olan civatalar da saplama diye adlandırılır.



13. RONDELA-PUL (WASHERS)
İçi delik olup 1,2 veya 3 mm gibi kalınlıklarda olan, çelik ya da bakır malzemeden yapılmış bir bağlantı elemanıdır. Bloklardaki deliklerde ve flenç deliklerinde kullanılır. Bazen uzun civata ve saplamalarda boşluk doldurmak için, bazen de sızdırmazlık sağlamak için kullanılır. Çelik olanlara rondela veya pul, bakır olanlara ise sadece pul denir. Çelik olan rondelaların kapalı ve ince olanları daha çok pul diye anılır. Bazı çelik rondelalar daha kalınca ve ağızları  yarıktır, bunlara da yaylı rondela denir. Bir de kullanım alanı daha az olan (türbin rotorunun ucundaki iki somunun arası gibi) tırtıllı rondelalar vardır. Bunların dışında emniyet amacıyla kullanılan bir ve iki kulaklı, çok kulaklı, tırnaklı rondelalar da mevcuttur. Gemide en azından 8-10-12-16 ve 20 mm bol miktarda rondela bulundurulmalıdır. Rondela veya pul Yaylı rondela Tırtıllı rondela 7



14. BORU (TUBES/PIPES) 
Silindirik yapıda olup içi delik ve belli bir et kalınlığında olan bağlantı elemanlarına boru denir. Borular bakır, galvaniz, çelik, demir, pirinç, plastik vs. malzemeden yapılabilir. Boruların anılan ölçüleri iç çap ölçüleridir. 1" boru denildiğinde iç çapı yaklaşık 1" olan boru anlaşılır. En çok kullanılan boru ölçüleri şöyledir. 1/2" 3/4"-1"-1 1/4"-1 1/2"-2"-2 1/2"-3"-4"-5"-6"… Örnek verecek olursak, Borusan’da üretilen 1" orta seri DIN 2440-TS 301/3 su borusunun opt.dış çapı 33,7 mm, et kalınlığı ise 3,25 mm’dir. Gemide 1/2- 3/4 ve 1″ galvaniz boru veya çelik borudan 2 boy (1 boy=6 mt), 1 1/4- 1 1/2- 2- 3 ve 4″ borudan 1 boy bulundurmakta çok büyük fayda vardır.


15. ÇUBUK (ROUND/HEXAGON BARS) 
Civata, somun, saplama, şaft, tapa vs. yapmak için gemide pirinç, demir, tutya gibi malzemelerden çubuklar bulundurulur. Tutya çubuk yuvarlak olup kuler kapağı için kullanılır. 30-50-70 mm ölçülerde olup gemide bir boy yeterlidir. Demir ve pirinç çubuklar hem yuvarlak, hem de altıköşe olurlar. Kalınlık ölçüleri 5-10-15-20-25-30 35-40 ve 50 mm olup en azından 10-15-20-25 ve 30 mm ölçülerinde altıköşe demir ve pirinç çubuktan gemide mutlaka bulundurulmalıdır.

16. KOPİLYA (COTTER PINS/SPLIT PINS) 
Kadınların saçlarına taktıkları tel tokalara benzer ve çelik malzemeden yapılırlar. Kullanıldığı yerdeki civata veya şaft ile somun (taçlı somun) deliktir. Şafta geçirilip sıkılan somunun deliği ile şaft deliği üst üste getirilir ve bu delikten kopilya geçirilir. Daha sonra da kopilyanın uçları somun çevresine doğru aksi yönde kıvrılır. Böylece şafta geçirilen somunun laçka olması önlenmiş olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder