7 Mayıs 2017 Pazar

Draft okunmasını güçleştiren faktörler


Draftın okunmasını genelde dört faktör güçleştirir: Pas. midye vc yosun nedeniyle draftın okunamaması. rıhtım ya da deniz tarafında gemi ortasındaki draftın okunamaması. dalgalar ve akıntı. Bunları irdelemek zorundayız.
Pas, midye ve yosun nedeniyle draftın okunaması
Bakımsız gemilerde hu sorunla sık sık karşılaşılır. Böyle durumlarda görünen en alttaki kana rakamının alt kenarı ile su yüzeyi arasındaki yükseklik, kana rakamlarının üzerinden geçecek şekilde şeritmetre ile ölçülür, saptanan yükseklik ölçünün alındığı drafttan çıkarılır, draft bulunur.
Rıhtım ya da deniz tarafında gemi ortasındaki draftın okunamaması
Rıhtım tarafında draftın okunamaması kesinlikle tek taraflı draft sörveyinde belirir. Draft sörveyinin karşılıklı yapıldığı terminallere gemi tüm draftlar okunacak şekilde yanaştırılır. Deniz tarafında gemi ortasındaki draftın okunamamasma kötü hava koşulları neden olur.

Gemi ortasında bir tarafta okunamayan draft karşıt tarafta okunan drafttan yararlanarak saptanır. Bu durumda, gemide yay derece ve dakikasını gösteren hassas bir yalpametre (elinometer) varsa aşağıdaki formülle sorunun çözümü önerilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder