6 Mayıs 2017 Cumartesi

DRAFTIN OKUNMASI (READING THE DRAFT)


Drafl. kana rakamları üzerinde su kesiminin (\vaterline) konumu izlenerek okunur. Su kesimi bir kana rakamının alt kenarında ise draft o kana rakamı ile belirtilir, 4 metre ya da 13 kadem gibi. Su kesimi bir kana rakamının üst kenarında ise draft 3.70 metre ya da 12 kadem 6 pus şeklinde okunur. Su kesimi bir kana rakamının yarı ya da dörtle bir yüksekliğinde ise draft 3.65 ya da 3.625 metre ve 12 kadem 3 pus ya da 12 kadem 1 'A pus olarak alınır. Su kesimi rakamlar arasındaki aralıklarda ise draft aynı yöntemle okunur, 3.75 ya da 3.725 metre ve 12 kadem 9 pus ya da 12 kadem 7 '1/2 Apus gibi.
Draft her iki tarafta başta, gemi ortasında ve kıçta okunur. Draft sörveyinin doğru sonuç vermesi için ilk önemli koşul draftm mümkün olduğu oranda doğru okunmasıdır. Koşullar iyi olursa draft ±2 cm. kadar bir hata ile okunabilir.
Drafta bakılırken bumbaiar yuvalarında ya da dik durumda olmalıdır. 6000 gros tonluk bir gemide bumbaiar bir tarafa yatırıldığı takdirde gemi o tarafa doğru hafifçe yatar ve o tarafta gemi ortasındaki draft 2 cm. kadar yükselir. Bu yatma küçük gemilerde fazlalaşır ve tanklardaki sıvı miktarı saptanırken meyil düzeltmesini uygulamak gerekebilir.
Draft, kesinlikle su düzeyine yakın yerlerde, olanak varsa sandalla okunmalıdır. Paralaks hatası nedeniyle kana rakamlarının yüksekliği derinlik gibi görüneceğinden . kana rakamlarına güverteden bakılmamalıdır. Draft genellikle tek taraflı draft sör\eylerinde çarmıhta, karşılıklı draft sörveylerinde sandalda okunmaktadır
Gece karanlığında drafta bakılırken, özellikle kruzlu yerlerde el lambası kullanılır. Işık direkt olarak kana rakamları üzerinde tutulursa ışınlar su düzeyinde yansır, şekil 2. draft doğru okunmaz. İşık suya doğru tutulursa, yine yansıma nedeniyle, su altında kalan kana rakamı ile su düzeyi arasındaki yükseklik V* oranında az görünür, örneğin sıı düzeyi altında kalan 4 pus yükseklik 3 pus olarak okunur, şekil 3. Bu sakınca, d ra fi ı sandalda okumak vc şerit metre kullanmakla giderilir.

Draft sörveyinde tank iskandilleri alınıncaya kadar yükleme ya da boşaltma yapılmadığı yukarıda belirtilmişti. Bu beklemeyi uzatmamak için draftın mümkün olduğu oranda çabuk okunması gerekir. Bu nedenle, draft soneyi başlamadan önce ön hazırlıklar yapılmış olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder