8 Mayıs 2017 Pazartesi

Güverte çizgisi (deck line)


Güverte çizgisi gemi ortasında, yükleme sının halkasının (load line ring) merkezinden geçen yaz yükleme sınırı üzerinde bordalara kaynakla tespit edilen 300 milimetre (12 pus) boyunda 25 milimetre (1 pus) kalınlığında yatay bir çizgidir. Güverte çizgisinin üst kenarı, fribord güvertesinin üst yüzeyi dışarı doğru uzatıldığında dış kaplamanın dış yüzeyini kestiği varsayılan çizgi üzerindedir, şekil 7a.
Bazı gemilerde güverte çizgisi bu konumun düşey yönde biraz aşağısındadır. Böyle gemilerde güverte çizgisinin fribord güvertesinden ne kadar aşağıda olduğu Uluslararası Yükleme Sınırı Belgesinde (International Loadline Certificate) ve kapasite planında belirtilir.
Fribord (freeboard)
Fribord, fribord güvertesinin üst yüzeyi ile yükleme sınırı markaları arasında bordada ölçülen düşey uzaklıktır. Yükleme sınırı markasının adıyla belirlenir. Yaz fribordu. tropikal fribord gibi.
Fribord, çoğu kez gemi ortasında fribord güvertesinin üst yüzeyi ile su kesimi arasındaki düşey uzaklığı belirtmek için de kullanılır. Bu uzaklığa hakiki fribord (aetual freeboard) denir.
Kalı- derinlisi (moulded depth)
Kalıp derinliği omurganın üst yüzeyi ile fribord güvertesi kemeresinin üsl yüzeyi (stringer saçının alt yüzeyi) arasında gemi ortasında bordada ölçülen düşey uzaklıktır.
Fribordun drafta dönüştürülmesi
Güverte çizgisi, fribord güvertesinin üst yüzeyi ile dış kaplama saçının kesiştiği varsayılan çizgi üzerinde ise yaz fribordu ile yaz draftı toplanır. Toplamdan ölçülerek saptanan fribord çıkarılır, drafı bulunur.

Güverte çizgisi yukarıdaki konumdan daha aşağıda ise güverte çizgisi ile yaz yükleme sınırı arasındaki yükseklik maksimum yaz draftı ile toplanır. Toplamdan güverte çizgisinin üst kenarı ile su düzeyi arasındaki düşey uzaklık çıkarılır, draft bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder