5 Mayıs 2017 Cuma

KANA RAKAMLARI (DRAFT MARKS)


Kana rakamları başta, kıçta ve 3000 gros tondan büyük gemilerde gemi ortasında geminin çektiği suyu gösterir. Birim, metrik ya da imperial sistemle belirlenir.
Kana rakamları baş dikme, gemi ortasındaki enine arakesit ve kıç dikme üzerine gelecek şekilde kaynakla gemiye tespit edilir. Büyük tonajlı gemilerde, daha kolay okunması için kana rakamları baş dikmenin biraz gerisine ve kıç dikmenin biraz ilerisine konur, bazı gemilerde yine bu amaçla gemi ortasındaki kana rakamları da biraz ileriye ya da geriye yerleştirilir.
Kana rakamları her iki tarafla metrik ya da imperial sistemdedir. Bazı gemilerde iki tarafta iki sistem birlikte olmakta ya da sancakta metrik iskelede imperial sistem bulunmaktadır. Kana rakamları genelde kullanmakta olduğumuz rakamlarla yazılır. İki sistemin birlikle ve yanyana olduğu durumlarda tam metreyi gösteren derinlikler Roma rakamları (Roman numerals) ile belirtilir, şekil 1.

Okunan draftlar omurganın alt yüzeyine kadar olan derinlikleri gösteriyorsa maksimum draft (extreme draft) üst yüzeyine kadar olan derinlikleri belirtiyorsa kalıp d rattı (moulded draft) adını alır. Draft sörveyindc maksimum draft kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder