4 Mayıs 2017 Perşembe

Meteoroloji

Meteoroloji kelimesi, meteor ve loji kelimelerinin birleşiminden meydana gelir. Meteor kelimesi oldukça geniş anlamlı bir kelime olup, meteorolojideki anlamı, atmosferde meydana gelen çeşitli hava olaylarıdır. Loji ise bilim demektir. O halde meteoroloji, atmosferde meydana gelen tüm olayları inceleyen bir bilimdir.
Meteoroloji, dünyamızı çevreleyen atmosferi ve atmosfer içinde meydana gelen değişimleri, matematik, fizik ve kimya gibi pozitif bilimler yardımıyla inceleyen bir bilim dalıdır.
Meteorolojinin çeşitli alt bilim dallan vardır.
1.     Dinamik Meteoroloji: Atmosferin hareketini meydana getiren kuvvetleri ve bu kuvvetlerle ilgili enerji dönüşümlerini inceler.
2.     Fiziksel Meteoroloji: Güneş radyasyonu, buharlaşma, yoğunlaşma, bulut oluşumu, yağış, atmosferdeki manyetik,optik ve elektriksel olaylar gibi fiziksel olayları inceler.
3.     Klimatoloji: Meteorolojik elemanların uzun bir süre içindeki zamansal ortalama değerleri, normalleri, frekansları ile bu elemanların zamana bağlı değişimlerini ve dağılımlarını ortaya koyar ve bunlara dayanarak çeşitli iklim tiplerini inceler.
4.     Sinoptik Meteoroloji: Aynı anda (hemzaman) yapılan ve sinoptik gözlem denilen ölçümlere dayanarak hava olaylarını analiz eder ve hava öngörüsü (tahmini) yapar.
5.     Aeronotik Meteoroloji: Havacılık meteorolojisidir.
6.     Denizcilik Meteorolojisi: Meteorolojinin denizcilik problemleriyle ilgilenen dalıdır.
7.     Tarımsal Meteoroloji: Meteorolojinin tarımla ilgilenen dalıdır.
8.     Biyometeoroloji: Hava olaylannın canlılar üzerindeki etkilerini inceler.

9.     Hidrometeoroloji: Meteorolojinin, su temini, taşkın kontrolü, sulama gibi konularla ilişkilerini inceler. Hidroloji ve hidrolojik çevrimle ilgili bilgileri verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder