21 Mayıs 2017 Pazar

TÜRKİYE’DE KİMYASAL TANKERLER


Türkiye’nin kimyasal madde tanker Filosundaki gemiler özel sektöre ait gemilerdir.
Toplam gemi tonajının %l.3’ü kimyasal madde tankerleridir. Dünya gemi Filosunun içinde kimyasal tankerlerin oranı, yaklaşık %1.2’dir. Kimyasal madde tanker filomuz dünya ortalamasını yakalamıştır.
Kimyasal madde tanker Filomuzun doksanlı yıllarda atağa geçtiği görülmektedir. Bunun ana nedeni yeni kurulan şirketlerin, yöresel taşımaları, köklü şirketlerin de dünya çapında taşıma planlarının hayata geçirilmesidir. Dünyanın en büyük kimyasal madde tanker işletmecileri arasında Akyakıt ve Aksay adlı fir­malarımızın adının geçmesi gurur verici bir durumdur.
Türk bayraklı kimyasal tankerler içinde dünya ortalamasına göre büyük olarak göze çarpan ilk gemi, 1983 yılı yapımı, ithal bir gemi olan olan. 16241 gros, 24083 DVVT’luk. Aksay Denizcilik’in Lady Nil gemisidir. Filomuzun diğer gemi­leri ise 7000 DWT ve altı gemilerdir. Türk kimyasal madde tanker işletmecileri ve armatörlerinin yaptıkları fizibilitelerden, genellikle ikinci el gemi satın alma ve filo­larım 7-8000 DWT büyüklükteki gemilerle genişletmek eğiliminde oldukları anlaşılmaktadır. Ülkemizdeki kimyasal tankerlerin oldukça yaşlı olduğu, bir gerçektir. Kimyasal tankerlerimizin çoğu 15-25 yaş arası gemilerdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder