19 Mayıs 2017 Cuma

YAĞLAR


Dünya bitkisel ve hayvansal yağ üretimi miktarı denizde taşman diğer sıvı kimyasal yükler gibi rakamlar tam kesin değildir. Bitkisel, hayvansal yağ üretimi küçük oranlarda da olsa devamlı bir artış göstermektedir. Dünya üretiminin yaklaşık %35’i dünya pazarında alıcı bulmakta, uluslararası ticari taşımalara konu olmaktadır.
Dünya yağ ticaretinin %37.9’unu palmoil ve türevi ester grubunun ticareti teşkil eder. Palmoil'in en büyük kaynağı güney doğu Asya dikerleridir. Palmoil’i bitki tohumundan yapılan yağlar izlemektedir. Özellikle soya yağı miktarı oldukça fazladır. Ayrıca pamuk tohumu, mısır özü, ayçiçeği çekirdeği, kastor çekirdeği, zeytin, hindistan cevizi, badem, kakao yağı gibi bitkisel yağların da önemli miktar­larda üretimi vardır. En çok üretici vc ihracatçı ülkeler Endonezya, Malezya. Fil ip inler’dir. En büyük alıcılar ise Çin. Hindistan, eski doğu bloku, Afrika ve Ortadoğu ülkeleridir.
Denizde en çok taşınan yağlardan soya yağının üreticilerinden en büyük kapasiteye sahip olanı ABD’dir. ABD’nin yaklaşık yarısı kadar soya yağı üreten Brezilya'yı, ABD’nin yaklaşık beşte biri kadar soya yağı üreten Arjantin izlemek­tedir.
En büyük kapasiteye sahip palmoil üretici ve ihracatçısı Malezya’dır. Malezya uluslararası palmoil ticaretinin %35’ini elinde tutmaktadır.
Diğer tohum yağların hepsinin dünya üretim miktan genel toplamın yaklaşık üçte birini kadardır.
Yağ üretimi yağlı tohum bitkilerinin yetiştirildiği sıcak-nemli bölgelerde olduğunu buralardan dünyanın diğer yerlerine doğru yük akımının olduğunu görürüz. Yağlann kullanım alanlarından ilk göze çarpanlar, mutfak kullanımından sonra hazır gıda sanayii, şampuan, sabun, kozmetik, ilaç sanayiidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder