4 Eylül 2017 Pazartesi

BORUYA DİŞ AÇIMI:

BORUYA DİŞ AÇIMI: Boru tertibatının keskin dişleri vardır ve bu keskin dişlerin açılabilmesi için özel paftalara gereksinim duyulur. Bu keskin dişler, boruyu sızıntıya karşı dayanıklı kılmak için parçaların sıkıştırılmasını sağlar.
Boru paftalarının, çok sayıda değişik çeşidi vardır. Bunlardan biri, değişik boyutlarda paftaların girebileceği bir stock’tan oluşur. Bu paftalar genellikle iki parçalıdır.
Diğer bir pafta çeşidi ise, içine 4 keskilik bir setin konulabileceği geniş bir stock’tan oluşur. Bu çeşitte ön parça, arka taraftaki genişçe kafaya dişlerle geçirilmiştir. Diş açımına başlamadan önce; bu ön parçayı çıkartmak gereklidir. Diş açılırken; bu ön parça, boruya set ile ya da kısa vidalarla güvenli biçimde dik olarak duran arka parçaya döner. Bu iki parçanın bir araya gelmemesine ve sıkışmamasına, özellikle dikkat ediniz.

Küçük ebatlı boruların bir diğer popüler çeşidi de, şekil 60’ta gösterilen mandallı stock’lardır. Çok sayıda değişik paftalar set halinde gelir ve yerine; görüldüğü üzere, kastanyola ve pinlerle geçirilebilir ya da tutturulabilir. Bu arada, borunun üzerinden geçen pafta stock’unun bir girinti oluşturduğunu göreceksiniz. Bu, bir rehber gibi hareket eden ve bütün hattı, boru ile beraber tutan yakanın geçirilmesi içindir.

Genel diş açma prosedürü, cıvata paftaları ile aynı olmalıdır, yani; yarım tur ileri (saat yönüne), bir çeyrek tur geriye, yarım tur ileriye, vs... Bu, kesilmiş olan kıymıkları temizlemeye ve bunların daha ileriye taşınmasını ve muhtemelen bir sonraki dişe zarar vermesini engellemeye yardımcı olur.
Boru dükkanları, büyük hacimli borulara diş açımını genellikle, elektrik motorlu paftalarla açarlar.

Paftaları yağlama, cıvata dişleri açılırken ki işlemle aynıdır. Bu çok önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder