13 Eylül 2017 Çarşamba

KAPLİN VE DİŞ ÇEKİC

KAPLİN VE DİŞ ÇEKİCİ: Bir 3 ağız çekici, kaplinleri, dişlileri, vs.’leri, şekil 70’te gösterildiği gibi, şafttan hareket ettirmek için uygundur. Bu alet güçlü, sabit çekiş sarf etmesi için dizayn edilmiştir ve rahat kullanım için düzenlenmiştir.yay tansiyonu, çeneleri işin üzerinde tutmaya yardım eder ve kilitleyici somun, boyunduruğa karşı vida ile sıkıldığı zaman çeneler, kilitlenerek, cıvata somunu çıkana kadar, çekicin kavrama süresinin uzamasına neden olur. Düzenlemeler iki elinde, kaplin veya dişlinin gerçek çekişi için kullanılabilir.
Çekiciyi kullanmak için çeneler, kaplin ya da dişli üzerine kavratılmalı ve saplamanın merkezleyici ucu, şaftın sonundaki vida başı yuvasına merkezlenir. Vida başı yuvasız şaftlar için, merkezleyici uca zarar gelmesini önlemek için, özel bir vida noktası kullanılır. Altıgen başlı kabara için ve bunu saat yönünde döndürmek için bir anahtara başvurularak, çıkartılacak parçanın üzerine güçlü bir çekiş sarf edilir. Her zaman kabaranın altıgen sonuna iyi uyan bir anahtar kullanın, yoksa; altıgen tarafın köşeleri yuvarlaklaşabilir ve aletin kullanışlılığını yok edebilir. Bir soket anahtarı tercih edilebilir.


Kabara çevrildiği zaman, bazı zamanlar yumuşak çekiç veya çekiç ve bir tahta parçası ile darbelemek gerekli olmasına rağmen, işi bitirici çekiç, işi şafttan ayırmaya meyleder. Kaplinin veya dişlinin göbeğine merkezlemeye dikkat edin. Çekicinin ucunu; tutulacak yerin çevresinde düz bir şekilde oturmasına gayret edin ki; iş, şaft üzerinde sıkışmasın veya havaya kalkmasın.
Bir kaplin veya dişliyi şafttan ayırmadan önce, parçanın kaydırılacağı  şaft yüzeyindeki çapak ve çentikler dikkatlice kontrol edilerek incelenmelidir. Bazı durumlarda, daha kolay hareket sağlaması için, bir yağ ya da gres yağı filmi kullanılabilir. Eğer parça, şaftla beraber pas tutmuşsa; korozyonu kırmak için keskin (delip geçecek) yağ kulanmak gerekli olabilir.
Çekicinin ağzı; içten çekişlere müsaade eden ters fonksiyona sahiptir.

Eğer uygun bir çekici temin edilemiyorsa, şekil 71’de gösterildiği gibi, metal artıklarından bir tane yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder