21 Eylül 2017 Perşembe

RASPALAR:

RASPALAR: Raspalar değişik şekillerde yapılabilirler, kullanılan şekil, yapılan işin özelliğine bağlıdır. Düz raspalar, raspalama veya sadece düz yüzeylerden sert lekeleri çıkartmak için kullanılmalıdır, yatak raspaları, yatak yüzeylerinin raspalanması ve 3 köşe raspa ise, genel olarak çapakların ve yumuşak madenler vs.’deki keskin iç köşelerin raspalanması için kullanılırlar.
Düz bir yüzeyi raspalamak için, işe uygun genişlik ve uzunlukta, düz raspa seçin. Raspalanan malzeme daha fazla baskı gerektirse bile; raspayı işe karşı tutmak için uygun bir baskı kullanın.
Eğer işte delikler varsa; raspayı onlara vurmaktan sakının, yani onların köşeleri etrafında çalışın. Bir parçanın köşelerine yakın yerler raspalandığı zaman; kenara doğru veya kenara yakın bir açıyla raspalayın. Raspalamayı ona paralel yapmayınız.
Gemide yatakları onarmak sık sık gerekli olmaktadır. Bu operasyon dikkatlice yapılmalıdır, çünkü yataklardaki metal, hiçbir yükselti oluşturmadan, pin ya da milin yataklara oturan kısmına tam olarak uyacak şekilde şekillendirilmelidir.
Eğer bir yatağın onarılması gerektiğine inanılırsa; yatak cıvataları gevşetilir v yatak yarısı çıkartılır, tam prosedür yapıya bağlıdır. Yatak metali incelenir ve eğer parlamış ya da rengi kaçmış lekeler varsa, bu lekeler mutlaka çıkartılmalıdır.
           Yatağın diğer yarısı test edilir;şafta koyu mavi bir zayıf boya tabakası sürülerekten yatağın diğer yarısı şafta yerleştirilir ve bir süre ileri geri döndürülür.Yatak şaftan çıkarıldığı zaman yatak metalinin üzerindeki  mavi benekler temas eden yüzeyleri gösterirler.Bu sert benekler  bildik bir yöntem olan kazımayla ortadan kaldırılabilir.Temas yüzeyleri yatak raspasıyla silinirse yataklar tekrar test edilir.ve istenilen pürüzsüz yüzey elde edilene kadar işleme devam edilir.Yatak üstündeki çapaklar raspalanmalı fakat raspanın keskin ucu raspalanacak yüzeye fazla baskı uygulamamalı .Şayet fazla baskı gerekirse sadece yüzeyden fazla metal alınmaz  ve ilavetende raspanın keskin ucu bozulabilir sert ve düzgün olmayan bir yüzey elde edilebilir.

Sert  beneklerin olduğu yataklarda işçi nasıl durmalı? Raspalama metallerin kıvrımları takip edilerek çapraz olarakta yapılır. Uzunlamasına olmaz,metalin yağ delikleri ve diğer delikler açık olmalı.

Genel olarak önceden açıklanan  büyük miktarlardaki metallerin temizlenmesiydi ve sert metaller tekrar kontrol edilmeden önce raspaya devam edilir.Genellikle mavi benekler çalışma bitmeden yatak yüzeylerinin   %  75 ‘ine dağılırlar.


Raspalamanın klerensi büyüttüğünü anımsayalım ve bilelim.Şayet fazla talaş kaldırmak gerekirse klerensi azaltmak için şimlerin kaldırılmasını zorunlu kılar. Şimlerin kaldırılması  yeni beneklerin oluşmasına yardımcı olur ve prova ve raspalama tekrarlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder