7 Ekim 2017 Cumartesi

YAĞCI

YAĞCI

Yağcı makine dairesinde, nöbetteki mühendisin direkltiflerine dayanarak basınçları,sıcaklıkları kontrol ederek ve makine cihazlarının kontrol cetvelini yaparak 8 saat çalışır. Görevleri aşağıda belirtilmiştir:
1.) Ana kuvvet sistemini kontrol
2.) Ana ve yardımcı kondense sistemlerini kontrol etmek ve çalıştırmak
3.) Ana jeneratörleri ve elektrik dağıtım sistemlerini kontrol etmek
4.) Nöbetteki mühendise, ana kuvvet sistemini kontrol etmede yardımcı olmak
5.) Gemi soğutma sistemini ve hava alıştırma sistemini kontrol etme
6.) Dümen donanımı sistemini kontrol etmek
7.) Filtreleri değiştirmek ve temizlemek
8.) Distile sistemini kontrol etmek ve çalıştırmak
9.) Sewage sistemini kontrol etmek ve çalıştırmak
10.) Makine dairesi boru bağlantılarını yapmak
11.) Kaynak tamirlerini yapmak
12.) Makine dairesinde genel temizliği yapmak

GÖREVLERİ

Aşağıdakiler yağcının nöbetteyken yaptığı rutin çalıştırmalardır:
Makine yataklarının tutumu
Yağcı ana makinedeki bütün yataklarda fazla ısınma olmadığını, bütün yağlama aygıtlarının ve sistemlerinin uygun biçimde çalıştığını garanti etmelidir. Türbinlerdeki yağlama yağı hatları genellikle, eğer yağ boru hattından geçiyorsa dönen, “spinner” denilen küçük yassı metallerle bağlanmıştır.
Yatak sıcaklıklarını kontrol etmek
Yağ sıcakken, soğuk olduğundan daha iyi yağlama yapar. Yağlayıcılar bu yüzden uygun sucaklıkta olmalıdırlar. Yağcı, yağlayıcıların aşırı ısınmasını engellemelidir.
Termometreleri kontrol etme
Birçok yatak, özellikle türbinlerde bulunanlar, sabit yağ akışı ile beslenmektedirler. Termometreler genellikle yağın, dolaşım sisteminde soğutma aygıtlarından ayrıldığı noktalara yerleştirilmişlerdir. Yağcı bu termometreleri okur ve sıcaklıların uygun olduğunu garanti eder.
Yardımcı makineleri kontrol etme
Yağcı besleme pompalarındaki, kondense pompalarındaki, yağlama yağı sirküle pompaları ve bütün diğer yardımcı makinelerdeki yağlayıcıların sıcaklıklarını kontrol eder.
Sintineleri kontrol
Yağcı bütün kazan dairesi ve makine dairesindeki sintineleri, görevini terk etmeden önce pompalar ve dönüşünde onların pompalanmış halde olduğuna dikkat ederek görevi devralır.
Besleme suyu kontrol

Kazan besleme suyu için konulan tanklar, pompalar ve sirkülasyon sistemleri, muhtemelen makine dairesi içerisindedir ve bu bölüm kazan dairesi ile sonlanır. Bu yüzden bu aygıtlar yağcının denetimi altında kalır. Yağcı sirküle sistemlerini, onların uygun biçimde çalıştığını garanti etmek için kontrol eder. Nöbeti devralmadan önce, hangi tanktan su alınmakta olduğunu anlamalı, valfleri kontrol etmeli ve seviyeleri bu tanklarda ne kadar kaldığını saptamak içinkontrol etmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder