15 Mayıs 2017 Pazartesi

DÜNYA TİCARETİNDEKİ GELİŞMELER


Dünya ticaretinin yaklaşık 3/5’lik kısmı ABD, AB ülkeleri ve Japonya’nın elindedir. AB ülkeleri 4 trilyon USD civarında ve ihracat fazlası olan ticaret kapa­sitesine sahiptir. Ülke bazında ABD uzun süredir, ticaret hacmi liderliğini koru­maktadır. (ABD ihracat, ithalat ve ticaret açığı ile her üç konuda da birinci sıradadır.) İkinci sıraya yerleşmiş olan Japonya'nın son yıllardaki ithalatı, ihra­catından daha hızlı artmaktadır. Buna rağmen Japon ekonomisi, fazla verebilmek­tedir. Ticaret hacminde üçüncü sırayı Almanya almaktadır.
Genelde İngiltere, İspanya ve Avusturya dışında bütün batı Avrupa ülkelerinin dış ticaretleri fazla verirken, OECD ülkeleri de dış ticaret açığı vermeye devam etmektedir. Çin ticaret fazlası veren ülkelerden göze çarpanlarından sayılabilir.[1]
Gelişmiş ülkelerin ekonomik büyümeleri normalde %2.5 seviyesinde, gelişmemiş ülkelerin ekonomik büyüme oranlan %6’lardadır. Gelişmemiş ülkelerin büyüme oranlarında düşme beklenebilir. Gelişmiş ülkelerde enflasyon (%2'lerde) korunurken gelişmemiş ülkelerde ise enflasyon bu değerin çok üzerindedir.
Ayrıca dünya ekonomisi bir küreselleşme ve bölgesel ekonomik entegras­yon dönemi yaşamaktadır. Fakat bütün dünyada işsizlik oranının arttığı, yakın geçmişte en hızlı büyüyen, istatistik verilerin dolgun olmasını sağlayan ülkelerin ya doğal afetlerle sarsıldıkları ya da kriz dönemlerinde ekonomileri en fazla zarar alan ülkeler oldukları bir gerçektir.
Daha önceki yılların istatistikleri toplu olarak incelendiğinde, dünya ticaret hacim grafiğinin, ani yükselişler ardından duraklamaya geçtiği dönemlerin hemen ardından şok düşüşlerin olduğu görülmektedir. Fakat son yılların istatistiklerinde ani çıkış ve düşüşlere rastlanmamaktadır. Önümüzdeki kısa dönemde, anormal hava hareketi ve bölgesel karışıklıklar tahminlerin üzerinde zarar vermez ise dünya ekonomisinde ve dolayısıyla dünya ticaretinde kriz denebilecek düşüşler beklen­memektedir.



[1] Deniz Sektörü Raporu, İstanbul: 1977. DTO Yayın No 45, s. 5-6.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder