26 Eylül 2017 Salı

ELEKTRİK TELLERİNİN BİRLEŞTRİLMESİ

ELEKTRİK TELLERİNİN BİRLEŞTRİLMESİ :


            Elektrik tellerinin birleştirilmesi metotları kolay anlaşılabilir olmalı,açık devre,gevşek bağlantılarda hatalı birleştirmeden dolayı sık sık arızalar meydana gelir.Gevşek bağlantılar elektrik direncinin artmasına neden olur ve ana tel yanabilir.Çünkü kıvılcım ve sıcaklık muhtemelen yanlış eklerden meydana gelir.
            İyi bir ekleme için lazım olanlar.
                  1 ) Lehimlemeden mekanik ve elektriksel güvenlik sağlanmış olmalı.
                  2 )  İyi bir lehim kullanılmalı ve korozyon önleyici olmalı.
            Işıklandırma ve elektrik enerjisi amaçlarıyla kullanılan teller kauçuk kaplanıp kullanılırlar,pamuk örgüyle dış etkenlerden korunur.telin kendisi bakırdan yapılır ve korozyona karşı kalaylanır.Bu tellerde ek yapmak için bir pense ve bir keskiye ihtiyaç vardır. Bıçağın kesici ağzı ,yalıtımı kesmek içindir ve bıçağın arka yüzü,kazıma işlemini gerçekleştirmek içindir.Keski telin yalıtımını soymak için kullanılır.
           Yalıtım şekil 84A’da görüldüğü gibi kesilmemeli çünkü böyle bir kesimle tel zarar görebilir.Bir tel çentilmişse çabuk kırılabilir ve bu şekilde kesim çentik noktalarını azaltır.Bu suretle de elektrik akımının direnci arttırılır.Yalıtımı kesmek için doğru yol,kalem sivriltmeye benzer bir yoldur.Şekil 84B’de gösterilmiştir.Kauçuk ve bakır yeterli mesafede temizlendiğinde arta kalan kauçuk ,metal çıkana kadar kazıyarak çıkartılır.Kalay katmanı kazınmamalı.
Elektrik bağlantısı yapılması :Yalıtım 4 inç kadar soyulduktan sonra teller birleştirilir ve sonra tellerin yalıtımı 1 ½  inç  kadar soyulur.Teller sağlamca tutulur ve birleştirilen teller zıt yönde birkaç tur döndürülür.
           Elektrik bağlantısı doğru yapılmalı Şekil 84D ‘de gösterilen doğru bir bağlantıdır.Şekil 84C’de ise yanlış bir bağlantı gösterilmektedir.
            Elektrik tellerinin lehimi ve bağlantı lehimi için hazırlıklarda aşağıdaki sıralama takip edilmeli.
                  1 )  Havşa ısıtılır.
                  2 )  Lehimleme için teller temizlenir,telin yüzeyi kazınır ve yalıtım ortadan kaldırılır.
                 3 )  Eğer teller önceden kalaylanmazsa ,zayıf  yerler değişir. ( elektriksel bir birleştirmede reçine tavsiye edilir )kullanılacak kimyasallar ölçüsüz kullanılmamalı.
                  4 )  Havşanın sıcaklık testi için lehim ucu dokundurulur .Eğer lehim havşanın üzerine dokundurulduğunda erimezse havşa yeteri kadar sıcak değildir,eğer lehim erirse havşa kullanıma hazırdır.
                  5 )  Önceden açıklandığı gibi havşa kalaylanmalı.
                  6 )  Havşa ısıtılıp kalaylanınca,başka bir tel daha kalaylanarak ve telle bağlantı kurulur.bazen lehim ile dokundurularak bağlantı kurulur.
                  7 )  İki telin birlikte birleştirilmesi önceden açıklandığı gibidir.Sonra az miktarda kimyasal sürülür ve havşa getirilip lehimle temas ettirilir ve eklenir.Şekil 85 ‘de gösterilmektedir.Ekin üzerine yeteri kadar lehim eritildiğinden lehim kaldırılır .Lehim sertleşene kadar lehim sağlamca tutulur.
            Eğer lehimlenen materyallerin sıcaklıkları ,lehimin erime noktasına getirilmezse sonuç soğuk lehim bağlantısı olur.Bunun gibi olan ek uygun bağlantının ortaya çıktığını gösterir.fakat zayıf devrelerin elektriksel süreklilikleri ve zayıf lehim bağlantıları ,elektrik akımına karşı yüksek direnç gösterebilirler.
            Elektrik ekleri lehimlendikten sonra  sıkıca bantlanmalı yoksa kısa devre olabilir.Ek önce lastik bantla kaplanmalı sonra izole bant lastik bandın üzerine kaplanmalıdır.
Şaftları dişlilerle çalışan calaska : Şaftları dişlilerle çalışan calaska şekil 86’da gösterilmektedir.Elle çalışan calaskalardır,güçlü ve hafiftirler.Yüklüyken güvenli olmalı ve yük yere inmeden zincir çekilmeye devam edilmeli.Calaska yaklaşık 20/1 avantaj sağlar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder