10 Eylül 2017 Pazar

PERÇİNLER

PERÇİNLER: Üzerine diş açılmamasına rağmen, perçinler metal birleştiriciler olarak sınıflandırılırlar, başlarının baskısı; dişlerin yerine tutma gücü sarf eder. Perçinler yaygın olarak kalıcı birleştirmeler için kullanılırlar ve sökülmesi gereken topluluklar için pratik değildirler. Perçin delikleri matkaplanmalı veya zımbalanmalı ve dikkatlice yerleştirilip dizilmelidirler. Perçinlenecek parçaların kalınlıkları ve oluşacak yük çapı ve deliğin uzunluğunu saptamalıdır.
Kalaylı perçinler, ince metal levhalar üzerinde kullanılırlar. Bu tip perçinlerin, düz başları vardır, dökme çelik veya çelikten yapılırlar ve genellikle korozyona karşı korunması için kalayla kaplanırlar. 1000 perçinin pound olarak ağırlığı, şekil 68’de gösterilen perçinlerin ebatını gösterir. Perçinin uzunluğu, onun ağırlığına ve çapına orantılıdır.



Perçin setinin kullanımı, kalaylı perçinlerde gereklidir. Perçinlerin deliklere geçirilip, metal parçaların bir arada perçinlenmesinden sonra set, perçinin başsız sonuna geçirilir ve metal levhaların bir arada preslenmesi için kullanılırlar. Bu amaçla perçin setiyle açılan delik, şekil 68’deki kırık çizgilerle gösterilmiştir. Perçin seti yerinden çıkarılır ve perçin, bir perçin çekici yardımıyla ters döndürülür. Bu yapıldıktan sonra, ters döndürülen kısım bir perçin seti ile yuvarlaklaştırılır.  Perçin setleri, değişik boyutlarda temin edilebilirler.                                     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder