17 Eylül 2017 Pazar

TAŞLAMA TEKERLEKLER

TAŞLAMA TEKERLEKLERİ: Zımpara tekerleğinde, ekseriyetle alüminyum oksit ve silikon karbid kullanıldığından; ‘zımpara tekeri’ tabiri sık sık, yanlış olarak taşlama tekerleklerini kastetmede kullanılırlar. Alüminyum oksit tekerlekleri; karbonlu çelikler, çelik alaşımlar, yumuşak demir, işlenmiş demir, dayanıklı bronz ve tungsten gibi yüksek gerilme kuvveti olan malzemeleri taşlamak için en iyi olandır. Silikon karbid tekerlekleri; alüminyum, bakelit, pirinç, genel bronz, dökme demir, bakır, deri ve kauçuk gibi düşük gerilme kuvveti olan malzemeleri taşlamak için kullanılırlar.
Taşlama tekerlekleri; yumuşaklığa ve sertliğe göre düzenlenirler, yumuşak tekerlekler, tanelerin hızlıca aşınmasından ve tekerleğin kolaylıkla kırılmasından dolayı; düşük hızlarda kullanılmalıdır. Orta-sert ve sert tekerlekler; yüksek hızlarda kullanılabilirler.
Taşlama tekerleklerinin aşındırıcı taneleri, özel yapıştırıcılarla bir arada tutulmaktadır ve yapıştırıcının cinsi, tekerleğin kullanımını etkilemektedir. Şellak yapıştırıcılı tekerlekler taşlamayı bitirmek ve aletleri keskinleştirmek için kullanılır. Silikat yapıştırıcılı tekerlekler, taşlama esnasında ortaya çıkan ısının minimum düzeyde ve geniş çapta tutulması istenen zamanlarda kullanılırlar, yavaş dönen tekerlekler genellikle bu tiptedir. Vitrifay tekerlekler, yüksek sıcaklıklarda kil ve çakmaktaşı ile yapıştırılırlar. Bu tekerlekler gözeneklidir ve metallerle öteki tekerleklere uygulanan sürat kadar hızlı temas ettirmeyiniz.. Kaba taneli vitrifay tekerlekler, metalin hızlıca çıkması istenen yerlerde kullanılırlar. Yumuşak taneli tekerlekler, titiz taşlamalar için kullanılır.
Ebonit tekerlekler, vulkanize olayıyla, kauçuk ile yapıştırılır ve bunlar güçlü ve dayanıklıdırlar. İnce tekerlekler; ‘kesme’ işleri için kullanılır ve yüksek hız taşlamaları için kauçuk yapıştırıcılıdır. Reçineli tekerlekler; sentetik reçine ile yapıştırılmıştır ve yüksek hızlarda kullanılabilir. Bu tip tekerlekler özellikle; hızlı, sert taşlama için iyidir.

24 taneli tekerlekler, genel dükkan işleri için memnuniyet verirken; 14 ya da 16 taneli tekerlekler; dökümler vs. üzerinde, kaba ve sert taşlama için kullanılmalıdır. 46 taneli tekerlekler, küçük alet işlerinde ve 60 taneli tekerlekler, kıvrımlı matkap millerinin ve torna-kesme aletlerinin taşlanması için tavsiye edilirler.
Yumuşak ve gözenekli olan, yavaş devirli bileme taşı tekerleği; rende tığı, bıçaklar ve diğer kesme aletlerinin keskin köşelerini taşlamak için en iyi olanlarıdır. Bu çeşidin yüzey aşındırıcı tekerleği; kullanılırken kerosen ile ıslatılmalıdır.

Taşlama tekerlekleri çok değişik şekillerde, boyutlarda ve çaplarda (mil deliğinin çapı) üretilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder