18 Eylül 2017 Pazartesi

TEZGAH TAŞLARI

TEZGAH TAŞLARI: Bir sıradan tezgah taşı; şekil 76’da gösterildiği gibi, aynı çapta, aynı şekilde ve aynı boyutta iki tekerleğin oluşumudur. Bunların kalınlığı ½ inch’ten 1 inch’e kadar, çap olarak ise 6,8 veya 10 inch’tir ve mil deliğinin çapı da ½ inch’ten 1 inch’e kadardır. Genellikle bir tekerlek taşlama için kabadır, öteki tekerlek ise alet keskinleştirme ve taşlamayı bitirmek için yumuşaktır.
Tezgah taşları; kafi derecede ağır ve titreşimi en aza indirmek için serttir ve yerine emniyetli bir biçimde oturmalıdır. Onlar, personelin güvenliği için koruyucu ve kalkanlı olarak temin edilmelidir. Kalkan ayarlanabilir olmalı ve kırılmaz camlı olarak yapılmış olmalıdır. Araç rest’i, tekerleğe yakın ayarlı tutulmalı, tekerlek ve alet rest’i arasındaki boşluk 1/16 inch civarında olmalı, asla 1/8 inch’in üzerinde olmamalıdır. Bu; işin, tekerlek ve rest’i arasına yakalanmasından korur. Araç rest’i, her ayarlamadan sonra güvenlice kıskaçlanmalıdır. Ayarlama; tekerlek hareket halindeyken asla yapılmamalıdır.

Şafta yerleştirilmeden önce, taşlama tekerlekleri, herhangi bir şekilde hasar görmediğinden emin olmak için yakından incelenmelidir ve de tekerleğin ve taşın temas yüzeyleri, yabancı maddelerden arınmış olduğunu görmek için yakından kontrol edilmelidir. Bazı mekanizmalar, tekerleğe küçük bir metal ucuyla hafifçe dokunup; sağlam olup olmadığını ortaya çıkartmak için halkaları kontrol eder. Tekerlekler şafta serbestçe oturmalı; üzerine çok fazla kuvvet uygulanmamalı, yoksa; onlar çok fazla genişleyecektir.
Sıkıştırılabilir malzemelerden bir ince tampon, şekil 76’da gösterildiği gibi, tekerlek ve rondela arasına sıkıştırılmalıdır. Eğer kurutma kağıdı bu amaçla kullanılırsa, bu 0,025 inch’ten daha kalın olmamalıdır. Eğer kauçuk veya kösele kullanılırsa, bu 1/8 inch’ten daha kalın olmamalıdır. Tekerleği tutan somunlar sıkılacağı zaman, somunları , tekerleği sıkıca tutacak kadar sıkın; haddinden fazla sıkma, gerilimi tekerleğe ya da onunla ilişkili olan parçalarına verir. Tekerleği yerleştirdikten sonra; koruyucuların ve kalkanların uygun olarak yerine konulduğundan emin olun.
Taşlama tekerleğinin kullanımında alınacak önlemler şunlardır; Bütün yeni tekerlekler en az bir dakikalığına tam operasyon hızında çalıştırılmalıdır. Bu süre zarfında operatör, uçuşan parçalardan uzak bir tarafta bulunmalıdır. Bu çalıştırmanın amacı; tekerin bozulup kırılmasını engellemektir. Eğer tekerlek pul pul dökülürse veya bir şekilde muntazam olmazsa; taşlama aletlerine; çalışmaya başlamadan önce kılıf giydirilmelidir.
Taşlama yapıldığı zaman, iş; direkt olarak soğuk tekerleğe uygulanmamalı, azar azar, tekerleğin ısınmasına fırsat vererek uygulanmalıdır. Bu ön uyarılar, kırılma şansını en aza indirir ve özellikle bu; soğuk bir odada çalışıldığında ya da soğuk bir yerde depolanmış tekerlekler kullanıldığında uygulanır.
Strayt tekerleklerin düz taraflarının taşlanması çoğu zaman zararlıdır ve tekerleğin kenarları hissedilebilir derecede yıprandığı ya da tekerleğin iki tarafına güçlü ve ani basınç uygulandığı zaman, tekerlek kullanılmamalıdır.
Taşlama taşı, dengeden ya da dairesellikten uzaklaştığı zaman, tekerleğe pansuman yapmak gereklidir. Bu, şekil 77’de gösterildiği gibi, “star” tipi çelik pansuman aleti vasıtasıyla yapılabilir. Tekerleğe pansuman yapmak için; alet taşlama tekerleğine karşı tutulur ve tekerlek dönerken, çevresi etrafında bir yandan diğer yana hareket ettirilir. Bu iş; dikkatlice yapılmalıdır, bununla beraber operasyon önemli yetenek gerektirmektedir. Pansumanla dengelenemeyen tekerlekler, makineden sökülmelidirler.

Bir taşlama tekerleği bir müddet kullanıldıktan sonra; bu, metal, kir, gres, vs. ile tıkanacaktır veya aşındırıcı taneler yuvarlaklaşacak ya da körleşecektir. O zaman, çarkı temizlemek ve keskinleştirmek için pansuman aletini kullanın, çünkü bu alet tıkanan yüzeyi kesip atar ve keskin kesme kenarlarını ortaya çıkarmak için yuvarlak tanecikleri parçalar.

Bir hassas taşlama tekerleği, elmaslar yerleştirilmiş özel bir aletle pansuman edilebilir. Alet, amaç için düzenlenmiş prosedürce yerleştirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder