1 Ekim 2017 Pazar

Basınç

Basınç  :  Buharın sıcaklığını arttırmak veya azaltmak için basınç ve buhar sıcaklığı ilişkisini dikkate almalıyız.Basınç enerji gücü ve bir inç karelik bir yüzeye uygulanan bir pound’luk bir kuvvettir.Eğer kazan 200 pound basınca sahip olduğunu gösteriyorsa kazanın içindeki her noktaya 200 pound’luk bir basınç etki eder.
            Kazanın buhar ve su boşluklarının kullanma süresince basınç eşit kullanılmalı.Kazan basıncını belirleyen buhar basınç geycidir.Buhar basınçları ; bourdon basınç ölçeri gibi bilinen aletlerle ölçülür,bir veya iki bakır ve çinko alaşımlı kıvrık borulardan oluşur. Tek borulu bourdon basın geyci şekil 93’de gösterilmiştir.Bu bir adet bakır çinko alaşımlı kıvrık borudan oluşmuştur.Bunu tek bir gayesi vardır o da kaplamanın tabanının sağlam olmasını sağlamak, E ;basınç bağlantının içine alınırken geyci boş duruma getirir, F; basınç  devreye girer,bu hareket manivelayı hareket ettirir,C; çeyrek daire dişlisini çevirir,yarım daire dişlisi ,ibreli şaftla birbirine geçer ve ibreli şaftı hareket ettirir, D; basıncı temsil eden tüpteki derecelere bölünmüş cetvel gösterir.tüptekinden daha büyük bir basınç düz olmayan ,indikatörün üzerindeki ibrede yüksek basınç okunur.Ateşçi ibrenin üzerinden basıncı okur.



     Fig. 93. Bourdon pressure gauge.

            Atmosferik basınç ,normal basınç olarak havada yer almaktadır.Bizim vücudumuza basınç uygular.Deniz seviyesinde , atmosfer basıncı 14.7 pound‘luk  bir kuvvettir ve hava sütunlarının kısa olması gereklidir.
            Basınç geycinde tahattüd edilen atmosfer basıncının üstünde olmalıdır.Örneğin ; geycin üzerindeki ibrede 10 pound ise ,kazandaki basınç atmosfer basıncından 10 pound yukardadır ve basınç çeşidi daima gemi bünyesinde kullanır.

            Mutlak basınç, atmosfer basıncının , geyç basıncına eklenmesidir.Yukarıdaki örnek ; geyç basıncı 10 pound ,atmosfer basıncı 17.4 pound, toplarsak,24.7 pound olarak kazanın mutlak basıncını elde ederiz.Bu basınç gemi bünyesine nadir olarak gönderilir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder